BRAKET ve UYGULAMALARI

Braket çeşitleri, ortodontik tedavilerde dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan kare şeklinde, ufak, tutucu parçalara braket denir.

Standart metal braketlerle yapılan sabit ortodontik tedaviler; dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Metal diş telleri gülümsendiği zaman belli oldukları için estetik açıdan daha az tercih edilir. Avantaj olarak daha hızlı ve daha ekonomik olmaları söylenebilir.

 

ŞEFFAF BRAKET ÇEŞİTLERİ

Braket çeşitleri, Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Şeffaf braketler porselen, safir ya da kompozit dolguların materyalinden üretilmiş olabilirler. Şeffaf braketler beyaz renkte olduğu için daha az belli olurlar. Metal diş tellerine göre daha estetik görüntüdedirler.

Ancak dezavantaj olarak tedavi süresinin biraz uzaması (2-3 ay) söylenebilir. Çünkü metal tellerdeki kadar güçlü kuvvetler uygulanamaz. Şeffaf braketlerin kendi aralarında da bazı dezavantajları mevcuttur. Porselen braketler, tedavi bitiminde dişlerden çıkartılırken mine yapısında mikro düzeyde çatlaklara neden olabilir. Kompozit materyalinden üretilen şeffaf braketler ise maliyet olarak uygun olsa da tedavi süresince renklenebilirler. Şeffaf braketler içinde en avantajlı olanı son dönemde sıklıkla tercih edilen safir olanlarıdır. Bunun yanında her ortodontik tedavi için şeffaf braketler uygun değildir. Buna ortodonti uzmanı hasta ile birlikte karar vermelidir.

 

Braket Çeşitleri
Braket Çeşitleri

 

KAPAKLI BRAKET ÇEŞİTLERİ (SELF LIGATING)

Yetişkinlerde uygulanan ortodontik tedavilerde süre ve konfor açısından tercih edilebilecek bir diğer braket çeşidi de kapaklı braketlerdir. Self-ligating (kapaklı) braketler, standart braket sistemlerinden en önemli farkı sürtünmesiz kuvvet mekaniği sayesinde dişlere optimum kuvvet uygulamakta ve diş hareketini hızlandırmaktadır.

Bu sayede ortodontik tedavi süresi de göreceli olarak kısalmakta, kapak sistemi sayesinde ortodontist tarafından daha hızlı bir uygulamayı sağlamakta, uygulama seansları kısa sürmektedir. Ayrıca diğer braket çeşitlerine göre besin artığı tutulumu daha az olmakta, oral hijyenin daha yüksek olmasını sağlamaktadır. Ortodonti uygulamaları içerisinde üst düzey konfor ve estetik kazandıran bir ortodontik tedavi yaklaşımıdır.

 

ORTODONTİK TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Braket Çeşitleri ve Teller Diş Çürümesine YOL AÇMAZ!

Ortodontik tedavi sırasında dişler özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Yiyecek artıkları braketler, teller, bantlar ve diğer apareyler üzerinde birikir ve bu yüzden braketli dişlerin temizliği normal diş temizliğinden daha zordur. Bu dönemde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarını engellemenin tek yolu, her ana öğün ve atıştırma sonrası diş fırçalamaktır.

  • Her öğün ve atıştırma sonrası dişler fırçalanmalı
  • Sıkışmış besin artıkları çıkarmak için ara yüz fırçası kullanılmalı
  • Ağız içindeki bakterileri azaltmak için fırçalama sonrası gargara kullanılmalı
  • Floridli diş macunu ve yumuşak kıllı diş fırçası tercih edilmeli
  • Tedavi boyunca genel diş hekimiyle düzenli kontrollere devam edilmeli
  • Ortodontik tedavilerin araçları olan teller arasına yiyecek artıkları daha rahat birikebilmekte ve temizliği daha zor olmaktadır. Bu yüzden tedavi gören kişi, her öğün sonrası ve günde 3 defa 2-3 dakika süreyle dişlerini normal bir diş fırçası ile fırçalamak zorundadır.
  • Fırçalar ayda bir yenisiyle değiştirilmeli ve yuvarlak hareketlerle özellikle diş ile diş eti birleşim yerleri olmak üzere tüm dişler tek tek dikkatlice fırçalanmalıdır.
  • Günlük fırçalamaya ilaveten günde bir kere ara yüz fırçalarıyla diş fırçasının ulaşamadığı diş araları temizlenmelidir.

 

Tedavi Boyunca Uzak Durulması Gereken Gıdalar:

  • Kızarmış ekmek, sert tost, sert simit, ekmeğin sert kısımları,
  • Patlamış mısır, sert patates cipsleri,
  • Lokum, sakız, kuru incir, karamelli yapışkan ve sert çikolatalar, macun gibi yapışkan yiyecekler,
  • Pide ve pizza gibi yiyeceklerin sert kızarmış yerleri
  • Kola, Fanta, Sprite gibi suni asitli hazır içecekler içerdikleri asit sebebiyle braketlerin yapışkan yüzeyinin erimesine sebep olabilir. O nedenle tedavi boyunca uzak durulmalıdır.

​​

Tedavi Boyunca Yenilirken Dikkatli Olunması Gereken Gıdalar:​

  • Elma, armut, şeftali gibi ön dişlerle bütün halde ısırılacak meyveler küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra arka dişlerle çiğnenerek yenmelidir.
  • Çikolata ve şeker, jeli bon kesinlikle çiğnenmemeli, yenmesi durumunda dil üzerinde eritilmelidir.
  • Tavuk ve et gibi yiyecekler kemikten dişler vasıtasıyla sıyrılmamalıdır.
  • Havuç, salatalık gibi besinler bütün halde yenmemeli, rendelenmiş şekilde tüketilmelidir.
  • Zeytin, kiraz, vişne, erik gibi çekirdekli meyveler tüketilirken kesinlikle çekirdekleri dışarıda çıkarılıp yenmeli, ağız içinde çekirdekleri çıkarılmaya çalışılmamalıdır.
  • Fındık, fıstık, leblebi ve badem gibi sert kuruyemişler kabukları çıkarıldıktan sonra küçük parçalar halinde yenilebilir.

Tedavi Sırasında Bilinmesi Gerekenler:

  • Tüm bu kurallar, tedavi sırasında diş yüzeyine yapıştırılan braketlerin kopmasını, çürük ve diş eti problemlerinin oluşumunu önlemek, dolayısıyla tedavide iyi bir sonuç almak için belirtilmiştir.
  • Braketlerin takıldığı ilk randevudan sonraki 5-7 gün dişlerde ağrı, hassasiyet ve sallanmalar olması normaldir. Gerekirse ağrı kesici kullanılabilir.
  • Dudak ve yanaklarda tahrişler olabilir. Size verilen ortodontik mumları braketlerin üzerine uygulamanız bu durumları engeller.
  • Hastaların belirtilen kurallara uymaması sebebiyle gerçekleşebilecek ek tedaviler mevcut tedavi kapsamının dışında kalacaktır.

Diş sağlığı oldukça önemlidir. Diş sağlığı kötüye gittiğinde, ciddi hastalık sorunu olduğunda ya da dişlerde yamukluk durumu olduğunda diş teli takılması gerekir. Afyon ortodonti seçeneklerine bakarsak, en iyisi drbuyukcavus.com sitesinden en iyi yardımı alabiliriz.

Afyon ortodonti olarak tüm braket çeşitleri bulunaktadır. Braketler kısaca, dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan kare şeklinde olan tutuculardır. Afyon ortodonti den kullanılan Braket çeşitleri şunlardır;

Metal Braketler Çeşitleri

İlk akla gelen braket, metal brakettir. Paslanmaz çelik malzeme ile üretilirler. İnce tel ark tellerine tutturulur. Ark telleri ile daha az sürtünme yapar. Bu nedenle bazı hastalarda tedavisi kısa sürebilir.

 

Şeffaf Braket Çeşitleri

Şeffaf braketler, safir, porselen veya kompozit dolgu materyallerinden üretilmiş olabilirler. Beyaz renk olduğundan dolayı çok belli olmaz. Metal olan diş tellerine göre daha estetik olabilirler ancak tedavisi süresinin uzaması dezavantaj olabilir. Tedavisi süresinin uzama nedeni, metal braketler kadar kuvvet uygulamamasıdır.

 

Kapaklı Braket Çeşitleri

Görünümü metal braketlere benzer. Yetişkinlere uygulanan ve süresi gereği tercih edilen braket çeşididir. Dişlere kuvvet uygulayarak diş hareketlerini hızlandırır. Ve buna göre de göreceli olarak tedavi süresi kısalır. Hızlı uygulama sağlar ve uygulama süresi de kısa sürmektedir.

 

Lingual Braketler

Diğer braketlere göre maliyeti daha fazla olduğu söylenebilir. Çünkü kişiye özel hazırlanmaktadır. Dişlerin ön yüzeye değil de arkasına yapıştırılır. Diş tellerinin görünmesini istemeyen kişiler estetik görüntü için tercih ederler.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Hilmi Büyükçavuş olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

BRAKET ve UYGULAMALARI Braket çeşitleri, ortodontik tedavilerde dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan kare şeklinde, ufak, tutucu parçalara braket denir. Standart metal braketlerle yapılan sabit ortodontik tedaviler; dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Metal […]