Gömülü Dişler Ortodontik Tedavi İle Düzelir mi?
Son zamanlarda özellikle de pandemi döneminin de etkisiyle diş ağrısı şikayeti olan kişi sayısı oldukça artmıştır. İnsanlar belirli şikayetler doğrultusunda diş hekimlerine başvurmaktadır. Bu şikayetlerden biri de çene kemiğinde kalan gömülü dişlerdir.
Gömülü Diş Ne Demektir?
Gömülü diş çene kemiği içinde kalan ve normal konumunu alamayan dişlere denir. Gömülü dişler, sık olarak 20 yaş dişlerinde, bunun dışında köpek dişlerinde, çene kemiği içinde gömülü kalan dişlere denir.
Gömülü Dişler Nasıl Tedavi Edilebilir?
Bazı durumlarda gömülü durumda olan köpek dişleri ortodontik tedavi ile olması gereken yerlerine sürdürülebilmektedir. Fakat ortodontik tedavi mümkün olmadığı zamanlarda ya da gömülü olan dişlerin diğer dişlere de zarar verip enfeksiyon kapmasına sebep olduğu durumlarda bu dişlerin çekilmesi daha uygun bir çözüm olarak görülebilmektedir.
Gömülü olan diş eğer ortodontik olarak hareket ettirilemeyecek bir durumda ise, bu konuda alternatif olan tedaviler de düşünülebilmektedir. Bu tedaviler, dişin cerrahi bir yöntemle çekilmesi ya da dişin belirli aralıkla takip edilmesi şartı ile yerinde bırakılmasıdır.
Gömülü Dişler Nasıl Çekilir?
Dişin bulunduğu konuma, diğer dişlere olan etkisine, kemik içerisinde bulunan seviyesine, dişin gelişimsel olarak şeklinin bozuk olup olmadığına, etrafındaki dokuda yarattığı ya da ilerleyen zamanlarda yaratabileceği hasarlara göre gömülü dişler, lokal anestezi altında alınabilir.
Diğer bir yöntem ise sedasyon denilen derinliğinin ve süresinin anestezi uzmanının verdiği ilaçlarla beraber ayarlanabildiği uyku halinde de alınabilmesi mümkündür. Gömülü dişler alınması için en uygun zaman ise bu dişlerin hiçbir şekilde belirti göstermediği yani akut enfeksiyon durumunun bulunmadığı iyileşme kapasitesinin daha mümkün olduğu genç yaşlar olduğu söylenebilir.
Siz de Hilmi Büyükçavuş ile iletişime geçmek ve gömülü diş konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz hiç vakit kaybetmeden drbuyukcavus.com adresi ile iletişime geçebilir ve gerekli olan bütün bilgileri en doğru şekilde alabilirsiniz.
Doç. Dr. Ortodonti Uzmanı Hilmi Büyükçavuş Kimdir?
1991 yılında Afyonkarahisar’da doğan M. Hilmi BÜYÜKÇAVUŞ, liseyi Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okumuştur. Diş hekimliği kariyerine 2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başlamıştır.
5 yıllık lisans eğitimini 2013 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, yine aynı yıl Akdeniz Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. ‘Farklı ”Alternate Rapid Maxillary Expansion and Constriction (Alt-RAMEC)” prosedürleriyle birlikte uygulanan yüz maskesi tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması’’ adlı uzmanlık tezi ile de 2017 yılında uzmanlık sürecini tamamlamıştır.
Doç. Dr. Hilmi Büyükçavuş 2018-2022 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda görev yapan Doç. Dr. M. Hilmi BÜYÜKÇAVUŞ, 2021 yılında ortodonti alanında doçentlik ünvanını almıştır. 2022 yılında ise kendi isteği ile üniversiteden ayrılarak memleketi Afyonkarahisar’da kendi kliniğinde hizmet vermeye başlamıştır. Restoratif Diş Tedavisi ve Estetik Diş Hekimliği Uzmanı olan Uzm. Dt. Esra BÜYÜKÇAVUŞ ile evli ve iki kız babasıdır.
Sınıf III malokluzyonların tedavisi, Erişkin ortodontisi, Şeffaf plaklar ile ortodontik tedaviler, Ortognatik cerrahi ve Surgery-First (Önce Cerrahi Yaklaşımı), Gülümseme tasarımı gibi konular ayrıca mesleki ilgi alanlarıdır.
Doç. Dr. Hilmi Büyükçavuş ‘un sertifika ve katıldığı programları görmek için tıklayınız.
Bilgilendirme
Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.
Dr. Hilmi Büyükçavuş olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.
Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.