Braket Çeşitleri Nelerdir, Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Diş ve çene problemleri için küçük ve yetişkin yaşlarda çeşitli ortodontik tedavi yöntemleri vardır. Artık braket çeşitleri çok sayıda seçenek oluşturabiliyor.

 

Metal Braketler

Dişlerin yüzeyine yapışan ve diş teli tedavisinde en sık kullanılan model metal braketlerdir. Bu malzemeler yüksek kalitedeyken paslanmaz çelik malzemeden üretiliyor. Eskiden bu malzemeler çok daha büyük boyutlarda üretiliyordu. Ama artık günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde küçük ölçülerde üretim sağlanarak estetik olarak da daha güzel bir görüntü sağlıyor. Ortodontik tedavide ark teli olarak bilinen tel günümüzde daha incedir. Bu ince tel braketlere tutturuluyor. Böylece dişler istediği gibi hizalandığı için ortodontik tedavi en kısa sürede gerçekleşmiş oluyor.

 

Braket Çeşitleri Nelerdir, Hangi Tedavilerde Kullanılır?
Braket Çeşitleri Nelerdir, Hangi Tedavilerde Kullanılır?

 

Damon Braketler

Bu braket çeşitleri arasında kapaklar bulunuyor. Görünüş olarak metal olan bu tipte ark teli braketin oyuk kısmına kayabilir. Ark telini tutan şey kapaklardır. Bu çeşitteki braket sayesinde sürtünme minimum seviyeye iner. Sürtünmenin azalması da tedavinin daha hızlı bitmesine yardımcı olur.

 

Seramik Braketler

Son dönemlerde çok ilgi gören ve sıklıkla tercih edilen ve estetik açıdan kaygı bulundurmayan seramik braketlerin opak beyaz renkte olduğunu söyleyebiliriz. Ama metal braketlere oranla büyük ebatlara sahiptir.

 

Bu yiyecek birikiminin daha fazla gerçekleşeceği anlamını taşıyor ve bu seramik braket kullananların ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi gerekiyor. Seramik braketler metal braketlerle kıyaslandığında çok kırılgan bir yapıdadır ve bu yüzden daha dikkatli kullanmak gereklidir. Bu durum da seramik braketlerin çocuklar için uygun olmadığını gösteriyor. Eğer sürtünme fazla olursa ortodontik tedavi süresinde uzamalar meydana gelebilir.

 

Hangi Durumlarda Braket Kullanılmalı?

Dişler çapraşık veya yamuk bir dizilim göstermişse, çene bozuklukları varsa, alt ve üst çene birbirinden orantısız bir şekle sahipse, dişlerde üst üste binme sorunu varsa, dişlerde dizilişe dair problemlerin olması, diş aralarında boşlukların olması, dişlerde dönme sorunu gibi sorunlarda braket kullanılmalıdır.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Hilmi Büyükçavuş olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir