Bir Ortodontiste Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?

Ortodonti tedavi küçüklük yaşlarında çene gelişimini sağlayarak dişlerin doğru açılarda olmasına yardımcı olur. Yetişkin bireylerde ise var olan çapraşıklıkları ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olur.

 

Ortodontiste Kaç Yaşında Gidilir?

Ortodontik tedavi ilk kontrol aralığı 5 – 6 yaşlarında olmalıdır. Çocuklarda süt dişlerin konumları için çok endişe duymaya gerek yoktur. Süt dişleri dişler bulunan boşluklar dişlerin doğal gelişim göstergesidir. Yetişkin insanların dişlerinde sıkı temaslar ileriki dönemlerde meydana gelebilecek yer darlığını ve bu sebeple de dişlerde çapraşıklık sorunu yaşanabilir. Kalıcı dişler 6-7 yaşlarında çıkmaya başlar ama 7-9 yaşlarının arasında kesici dişler çıkana kadar çok fazla problem gözlenmez. Geçen süre zarfında süt dişlerinin tümü kalıcı dişlerle yer değiştirene kadar yerinde tutulmalıdır.

 

Bir Ortodontiste Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?
Bir Ortodontiste Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?

 

Eğer aile hekiminiz sizi küçük yaşta ortodontiste yönlendirse de bu durum tedavinin hemen başlatılacağı anlamına gelmez. Birçok dikkatli diş hekimi, sorunun kontrol altında olduğu ve herhangi bir zarar vermediğini en uygun tedavi zamanının geldiğini zamanla anlamak ister. Küçük çocuklardaki çene sorunlarına küçük yaşlarda müdahale etmek gerekir. Sadece dişlerin çapraşıklık gösterdiği durum olduğunda ise daha tedavi için zaman vardır.

 

Kaç Çeşit Ortodontik Tedavi Vardır?

Toplamda sabit ve hareketli olmak üzere iki çeşit ortodontik tedavi vardır. Sabit ortodontik tedaviler yalnızca hekim gözetiminde ve düzenli kontrolle yapılırken, hareketli ortodontik tedavileri hasta kendisi de takıp çıkarabilir. Aynı zamanda sabit ortodontik tedaviler aynı zaman diliminde birbirinden farklı dişlere çeşitli hareket verdirebilen tek ortodontik aparey tipidir.

 

Genellikle fazla rastlanmasa da ortodontik tedaviyle çözülecek kapanış düzensizlikleri çene ekleminde ağrı, ses veya benzer sorunlara yol açar. Aynı zamanda bu şikayetler şiddetlenebilir. Dişlerin normal bir şekilde dizilip kapanışa pozisyonuna getirilmesi kapanma anında oluşacak aşırı yükleri önler. Bunun dışında ağız sağlığının korunması, çürük ve diş eti problemlerinin giderilmesinde düzgün sıralanmış dişlerin önemi büyüktür.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Hilmi Büyükçavuş olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir